Region

Pogled na svijet objektivom Sanele Merdanović: Stomatologija i fotografija u istom fokusu (FOTO)

Za Sanelu Merdanović, studenticu stomatologije u Banjaluci, pogled kroz objektiv na savskoj obali, gdje je rođena i odrasla, predstavlja poseban doživljaj, izazov kojem rijetko odolijeva.

Zato su njene fotografije svjedoci i dokumenti, album duše, zaustavljeno vrijeme.

”Živim na savskom keju u porodičnoj kući. Tu sam rođena i odrasla. Uvijek sam gajila neku posebnu vrstu emocije prema pejzažu koji objedinjuje rijeku Savu i njene obale, most kao simbol grada, kao i predivne zalaske Sunca”, ispričala je za Srpskainfo Sanela, koja je nedavno nagrađena za fotografiju ”Golubovi na mostu”, na međunarodnom konkursu ”Sava u objektivu”.

Njene fotografije u amaterskoj konkurenciji pohvalio je i član žirija, profesor Drago Vejnović, rekavši da Sanela fotografiše život, bez uljepšavanja, realno i sjetno.

”Student sam stomatologije, tako da osim predavanja i učenja u Banjaluci, slobodno vrijeme volim iskoristiti sa sestrom i prijateljima na keju, u Gradišci. Više puta na dan, u svako doba, prošetam savskom obalom. Svaki put se ukaže poneka prilika za lijepu fotografiju keja, ljudi koji tu prolaze, prirode, životinja, lijepa divljih patka, labudova, nekog trenutka”, ispričala je Sanela, sa kojom smo razgovarali, gdje drugdje, nego na savskom keju, na svježe ofarbanim klupama, pored zasađenog cvijeća, na osunčanom martovskom danu, vjesniku proljeća.

”Volim da iskoristim priliku kako bih zabilježila neke momente poput prelijetanja jata ptica iznad mosta, boje neba koje se formiraju prilikom zalaska Sunca. Moju emociju budi i usamljeni ribar sa zabačenom udicom, usidren na sredini rijeke”, opisuje Sanela Merdanović motive svojih fotografija. Ona pravi albume uspomena sa Save, a najdraže su joj, veli, starije fotografije.

”Nemam skupe fotoaparate nego se ponašam u smislu, slikaj bilo čime ali ne slikaj bilo šta. To je neka moja logika. Sada najčešće koristim mobilni telefon. Fotografije prvo pokazujem sestri, potom dragim i bliskim osobama pa tek onda ih pohranjujem u svoje albume”,objašnjava Sanela svoju fotografsku logiku i opsesiju Savom koja je u stalnom i beskonačnom fokusu njenog interesovanja.

Voda kao motiv

Na fotografijama Sanele Merdanović primarna je voda, a osim Save to su obližnja jezera i manje rijeke.

Ona kaže da je voda, kao ogledalo ljudi, priorode i svijeta oduvijek privlači i da na toj bistroj površini, uživa posmatrajući odbljeske zalaska i izlaska Sunca, oblaka, neba, starih stabala, ribolovovaca, svega što okružuje vodenu površinu.

Njen svijet fotografije temelji se na stalnim istarživanjima života i ljudi, prirode, svijeta koji joj donosi neku pritajenu sreću, radost i zadovoljstvo.

Tagovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button
Close
Close