Zdravlje

Ove greške u ishrani, platićete kosom!

Za kvalitetan, dug i zdrav život, jedna od najvažnijih karika je ishrana, koja mora biti na visokom nivou. Od ishrane sve potiče. Da ne govorimo o mnoštvo zdravstvenih problema, čije se izlečenje bazira upravo na pravilnom odabiru namirnica.

Za kvalitetan, dug i zdrav život, jedna od najvažnijih karika je ishrana, koja mora biti na visokom nivou. Od ishrane sve potiče. Da ne govorimo o mnoštvo zdravstvenih problema, čije se izlečenje bazira upravo na pravilnom odabiru namirnica.

To vrlo dobro znaju dijabetičari, osobe koje se bore sa gojaznošću, srčani bolesnici i svi oni koji su se nekada sreli sa sličnim zdravstvenim problemima.

Brz tempo života nametnuo je i brze i nepravilne navike, koje nikako nisu dobar izbor kada je zdravlje u pitanju. Primetno je da se sve svodi na neku žurbu i da nedostatak slobodnog vremena doprinosi konzumiranje one hrane koja je na dohvat ruke.

Vrlo je poznata činjenica da nepravilna i brza hrana koju serviraju fast food radnje nije visokog kvaliteta i da joj nedostaje vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Kada se takva hrana konzumira povremeno, bez učestalog navraćanja, posledice nisu opasne. Opasnost dolazi kada taj izbor postane svakodnevna rutina i kada se organizam navikne na taj režim ishrane. Iz tog začaranog kruga užitka se teško izlazi.

Tada se uglavnom kao prvi odgovor organizma javlja gojaznost, zatim dolazi do problema sa krvnim sudovima, srcem, tahikardijom, dijabetesom, a vrlo brzo počinju da se uočavaju i problemi sa kvalitetom kose, kože i noktiju, koji naizgled ne deluju bitno, a jesu i te kako. Nokti postaju krti, lomljivi i tanki, koža reaguje burno na bilo šta što se unese od prostih ugljenih hidrata, a kosa gubi na kvalitetu, puca, biva oštećena, tanka i uglavnom se javlja pojačano opadanje.

Opadanje kose usled loše ishrane

Kosa je poput kože najbolji pokazatelj kada se u organizmu čoveka nešto dešava. Svaki nedostatak, kosa oseća, čak i onda kada sve deluje u redu. Mnogi problemi sa kosom se javljaju, ne samo zbog loše ishrane, već veliku ulogu u tome igra i kada je ona neredovna. Sve i da je izbor hrane na stolu dobar, ništa ne znači ako se ne raspodeli u odgovarajući broj manjih, pravilnih obroka.

Jedan ili dva obroka dnevno su nedovoljna za sveopšte zdravlje čoveka. Svaki nutricionista u svom režimu ishrane preporučuje uzimanje više malih porcija dnevno, kako bi se vitamini i minerali pravilno rasporedili u toku dana. U suprotnom, dolazi do narušavanja ravnoteže u zdravlju, a najviše je pogođena kosa, koja je osetljiva na bilo koju vrstu nedostatka. Nemoguće je znati sve o kosi, ali je obaveza primetiti kada joj nešto nedostaje.

Vrlo je česta pojava da kosa pojačano opada kada ishrana nije na nivou, u svakom smislu te reči. Kosa je osetljiva i na često pranje, dosta se tanji i opadne, tako da se preporučuje pranje dva puta nedeljno. U međuvremenu alternativa može biti neka dobra frizura koja će sakriti masnu kosu ili bebi puder, koji će upiti sav višak masnoće sa nje. Kako bi se sprečilo opadanje kose, kidanje po krajevima, listanje i preterano isušivanje, obaveza je omogućiti joj i dobru ishranu na nivou folikula i zaštiti je od loših spoljašnjih uticaja.

U tome, osim promene loših životnih navika, pomažu i brojni prirodni preparati koji neguju kosu i hrane je u korenu. Jako je važno priuštiti kosi neka blaga prirodna sredstva koja su puna aktivnih sastojaka i koja svoje dejstvo ispoljavaju nakon nekoliko upotreba. Kada izberemo dva dobra, rezultati neće izostati.

Hrana koja čuva zdravlje kose

Hrana koja vraća lepršavost, sjaj i pokretljivost dlake je hrana bogata vitaminima, uglavnom svo sveže voće i povrće, kao i hrana bogata vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Zdrave masnoće su takođe dobar izbor, a tu spadaju različite vrste ribe. Sve što raste iznad površine zemlje je niskog kalorijskog indeksa, a sadrži visok stepen vitamina (paprika, zelena salata, kupus, brokoli, spanać, zelje, avokado).

Mnoge žene, zbog nametnutih obaveza oko kuće, posla i dece, danas ne postižu spremanje hrane, tj svakodnevno kuvanje, pa u tom moru problema koji ih snalazi i ne obraćaju pažnju na ishranu. Umesto da se opredeljuju za hamburger, pomfrit ili pizzu, preporučuje se ketering, gde restorani kuvaju hranu po starim receptima i uvek imaju raznovrsna kuvana jela u ponudi. To je savršen izbor, jer se dobije i kuvano jelo, salata, voće, apsolutno sve ono što je neophodno jednom zdravom čoveku. Žena će, osim uštede na vremenu, izbeći i da joj kosa upije sve neprijatne mirise zaprške i tako će joj kosa biti pošteđena suvišnog agresivnog tretiranja.

Ponekad telo prolazi kroz neki stres koji duša ne prepoznaje, ali ga kosa oseća. Čim se pojave prvi simptomi krte i lomljive kose, vreme je za neku promenu. Boravak u prirodi i na svežem vazduhu takođe dosta pomaže da kosa kosa dobije dovoljnu količinu kiseonika neophodnog za oporavak.

Kada se kosa otpusti da diše umesto što se vezuje gumicama za kosu i pritom joj se dodaju ove zdrave navike, nema razloga za brigu. Ona prepoznaje svaku promenu na bolje i sigurno će odgovoriti promenom na sve dobro što joj se podari.

Dragi čitaoci portala,

Kako biste uvek bili u toku sa najnovijim vestima iz zemlje i sveta, na Vašem Androiduređaju preuzmite aplikaciju Kuckaj, samo jednim klikom

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close
Close