LifestyleLjubav

Niko nije savršen: Kako da se prihvate partnerove (beznačajne) mane?

Psiholozi često naglašavaju važnu ulogu prihvatanja partnerovih slabosti u ostvarivanju zdrave ljubavne veze.

Niko nije savršen i svi mi imamo svoje mane. Dokle god nas te mane ne ugrožavaju i nisu izvor velikog nezadovoljstva ili nesigurnosti, jednostavno bi trebalo da ih prihvatimo.

1. Preispitajte ozbiljnost partnerovih mana

Često nas nerviraju neki aspekti partnerove ličnosti koji zapravo i nisu previše važni. Naša frustracija tada raste, ali moramo da se zapitamo da li je ona opravdana u odnosu na to koliko su partnerove mane stvarno značajne. Ako je vaš partner emotivno pouzdan i ima sve ostale fundamentalne kvalitete koje su vam puno važnije, onda pomenute sitnice jednostavno zanemarite.

2. Prihvatite vlastite mane

Prvi korak u prihvatanju partnerovih mana je spoznaja da ih i mi imamo. I mi nekim svojim navikama ili karakteristikama možemo da iznerviramo partnera. U trenutku kada se fokusiramo na njegove mane, zaboravljamo upravo da ni mi nismo savršeni. Uvek situaciju posmatramo iz svoje perspektive, ali ponekad je dobro sagledati situaciju i iz partnerove kako biste lakše shvatili njegovo ponašanje.

3. Razmislite o tome zašto vas određene partnerove mane toliko nerviraju

Možda vas podsećaju na prošla loša ljubavna iskustva i u vama aktiviraju stara osećanja. U tom trenutku zapravo ne reagujete na partnerovo ponašanje ili ličnost, nego na uspomenu i na prethodne događaje tj. ljude u svom životu.

4. Ne terajte partnera na nevažnu promenu

Normalno je da se očekuje da će partner promeniti neki oblik lošeg ponašanja koji negativno utiče na vas, njega ili na vašu vezu. To su velike, važne i značajne promene koje mogu da poboljšaju ljubavni odnos. Međutim, ne možemo da očekujemo kako će osoba da promeni baš sve samo zbog nas, a pogotovo ne mora da menja neke male stvari koje nas nimalo ne ugrožavaju nego nam samo povremeno idu na živce. Nemojte da zaboravite kako su neke navike ili ponašanja rezultat partnerovih vrednosti koje mogu da budu različite od vaših. U tom slučaju morate da razmislite o tome da li želite da budete sa osobom koja ne deli vaše vrednosti ili vam ne smeta da se po tome razlikujete.

Izvor
b92.net

Slični članci

Back to top button