Life StyleZdravlje

Najviše nas boli – vreme: EVO kakav je, zapravo, uticaj klime na zdravlje

Nagle smene otopljenja i zahlađenja kojima smo izloženi ovih dana najviše smetaju osobama koje pate od hipertenzije, jer ni lekovima, usled promenljivih vremenskih prilika, ne mogu da dovedu pritisak u granice normale. Vlažan vazduh i čestu kišu najteže podnose astmatičari i oni koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), dok vetar izaziva tegobe onima koji pate od migrene.

Foto: Unsplash.com

Doktorka Ivana Stefanović, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda, kaže da je poslednjih godina popularno da se vremenske (ne)prilike posmatraju kao faktor rizika za pojavu i razvoj bolesti, ali da to nije istina:

– Tačno je samo da promenljivi klimatski uslovi doprinose pogoršanju neke postojeće bolesti. Dakle, samo u manjoj ili većoj meri mogu da otežaju kontrolu pritiska – kaže dr Stefanović.

Osećaj gušenja je najčešći simptom koji se dešava kada je vreme sparno.

– Činjenica je da vlažno vreme ne pogoduje pacijentima koji boluju od HOBP, astme ili drugih bolesti pluća, ali ako oboleli ide na redovne pulmološke kontrole i nauči, po savetu lekara, kako da prilagodi dozu leka novonastalim uslovima, čak ni vlažno i hladno vreme ne bi trebalo da prave veće probleme – kaže naša sagovornica.

Pred kišu i kada je tmurno nebo mnogi su pospani, imaju osećaj iscrpljenosti i smetenosti.

– U vreme nestabilnih vremenskih prilika, potrebno je da se organizam ne opterećuje previše i da se ne vuku teške kese sa pijace ili prodavnice – kaže dr Stefanović. – Jer, organizam mora da se izbori da održava homeostazu i da se prilagodi, pa mu to ne bi trebalo otežavati. Ovo je naročito važno za one koji pate od visokog i niskog krvnog pritiska. Za jedne je rizik da dođe do srčanog i moždanog udara, dok hipotoničarima preti nesvestica.

Kada organizam nije u stanju brzo da se prilagodi promenama temperature i pritiska, često nastupa kolaps ili sinkopa.

– Previše odeće i naglo otopljenje može da dovede do toga da osoba izgubi svest – kaže naša sagovornica. – To je jedno benigno stanje od kojeg se brzo oporavlja čim se sedne i popije vode. Ali, ako je do gubitka svesti došlo iz čista mira, znači ne zbog predugog stajanja u redu ili zagušljivih prostorija, potrebno je otići kod kardiologa.

KAD JE VETROVITO, ŽALE SE NA GLAVOBOLjU

Doktorka Stefanović kaže i da je za vreme vetrovitog vremena nešto veći broj poziva Hitnoj pomoći od pacijenata koji imaju migrenu i druge glavobolje:

– Za glavobolje postoji više okidača, tako da ne možemo sa sigurnošću reći da je samo vetar jedini krivac. Zato su važni preventivni lekarski pregledi, neminimalizovanje simptoma, znanje prve pomoći, edukacija o faktorima rizika. Sve to utiče na to da na vreme prepoznamo da se u našem organizmu nešto dešava i da se na vreme obratimo lekaru.

Dragi čitaoci portala,

Kako biste uvek bili u toku sa najnovijim vestima iz zemlje i sveta, na Vašem Android uređaju preuzmite aplikaciju Kuckaj, samo jednim klikom.

Izvor
novosti.rs
Tagovi

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button
Close
Close