Region

GRADIŠKA – ODLUČIO DA OSTANE NA SELU Goran vrca do 50 kilograma meda i bolesnima pomaže sa inhalacijama vazduha iz pčelinjih košnica

Pčelarstvo i proizvodnja meda je sve više rašireno u Potkozarju, a među pčelarima je sve više mladih koji u ovoj delatnosti vide poslovnu perspektivu.

Pčelarstvo i proizvodnja meda je sve više rašireno u Potkozarju, a među pčelarima je sve više mladih koji u ovoj delatnosti vide poslovnu perspektivu.

Među takvim primerima je Goran Gagić (27) iz Kijevaca, koji se, posle završetka srednje škole, opredelio za život u rodnom selu. On poseduje 200 košnica na više lokacija, a u proseku sa svake izvrca od 40 do 50 kilograma meda po sezoni.

Ipak, on se od drugih pčelara razlikuje, jer je svoju delatnost stavio u funkciju zdravlja inhalacijama vazduha iz pčelinjih košnica.

– Pčelarstvo je moja velika ljubav iz detinjstva, a to su na mene preneli stričevi, profesori u srednjoj školi, kojima je pčelarstvo opsesija. Ja sam načinio i korak više. U drvenom objektu smestio sam nekoliko košnica u koje sa vanjske strane ulaze pčele, a sa unutrašnje su mesta za inhaliranje vazduhom iz košnice. To je veoma efikasno u lečenju, posebno pluća i drugih organa za disanje – objašnjava ovaj mladi pčelar.

On uzgaja i kupinu te više vrsta voća od čega pravi kompot, pekmez i sirće.

S Goranom na porodičnom imanju u pčelinjaku radi supruga Nataša, inače zaposlena u Gradiški. Gagići su veliki zaljubljenici u selo gde planiraju proširiti delatnost, za šta su, počev od meda i drugih pčelinjih proizvoda, dugoročno obezbedili plasman.

Dragi čitaoci portala,

Kako biste uvek bili u toku sa najnovijim vestima iz zemlje i sveta, na Vašem Androiduređaju preuzmite aplikaciju Kuckaj, samo jednim klikom.

Tagovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Povezani članci

Back to top button
Close
Close