Zanimljivosti

Drvena crkva, srednjevekovni dragulj Norveške: Preživela i kugu i ratove!

Širom Norveške se može naći mnogo primera crkava brvnara, ali ona koja se nalazi u Borgundu je definitivno mamac za turiste.

Foto: Shutterstock

Drvena crkva Borgund nalazi smeštena u netaknutoj prirodi u selu Borgundu i jedna je od retkih preživelih najstarijih drvenih crkava u Norveškoj koja je sačuvana u srednjevekovnom stanju.

Izgrađena je oko 1180. godine i posvećena je apostolu Andrei. 

Na prvi pogled izgleda pomalo zastrašujuće,  a građena je po klasičnom baziličkom planu, ali isključivo od drva. Krovni okviri su obrubljeni drvenim pločama i krov se pokrivao šindrama u skladu s građevinskim tehnikama koje su raširene u skandinavskim zemljama. Izuzetno je dobro očuvana, što se može videti po ukrasima na krovovima  u obliku zmajeva koji su stari 800 godina.

Iako je sa spoljašnje strane impresivna, u nju se može i ući.

foto: Shutterstock

Videle su kugu i ratove

Srednjovjekovne crkve ovog tipa danas izazivaju čuđenje i oduševljenje, ali nekada su bile normalna pojava u severozapadnoj Evropi. Norveška ih je brojala oko hiljadu, a neki veruju kako je broj i dvostruko veći. Zbog načina gradnje izgledale su kao da je neko postavio krovove jedne na druge, a efekat je pojačan raznim dekoracijama od kojih neke podsećaju na rogove.

Obično su bile smeštene u slabije naseljenim mestima, u dolinama okruženim prelepim planinskim vrhovima i rekama.

foto: Shutterstock

Nažalost, kada je kuga stigla u Norvešku sredinom 14. veka, siromašniji slojevi su se razboleli ili napustili krajeve u kojima su živeli. A pošto više nije imao ko da brine o crkvama, veliki broj njih je propao.

Izvor
stil.kurir
Back to top button