NajčitanjijeRegion

Amfilohije: Molim i preklinjem

Crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mesto, kaže mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Crkva ne izlazi na izbore, niti joj je tamo mesto, kaže mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Kako prenose crnogorski mediji, Amfilohije je rekao da crkva može da poželi sreću svakome ko iskreno traži promenu života u Crnoj Gori nabolje, ko se bori za pravdu, poštovanje Ustava, pa i protiv bezakonja u odnosu na veru i Crkvu.

Takvu političku sreću i politički napredak, crkva, prema rečima Amfilohija, ne može da poželi onima koji su izglasali Zakon o slobodi veroispovijesti i koji poistovjećuju sebe i svoje vlastoljublje i sopstvene interese sa državom Crnom Gorom.

To je u intervjuu za Dan poručio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodeći da Crkva nikome nije ni koalicioni partner ni politički protivnik.

“Bože, sačuvaj! Niti smo, kao Crkva Hristova, ikada mislili o tome, niti nam je tamo mjesto. Izbori su stvar partija, podjela, nadmetanja, isključivosti a Crkva sve objedinjuje u svoje Sveto krilo. Šta će Crkvi izbori oko zemaljske vlasti kad se ona izborila i bori Hristovim vaskrsenjem za Carstvo Nebesko, i kad je na taj način, kroz Hrista, “pobjedila svijet” i “nije od ovoga svijeta”. Dakle, u tome ne učestvujemo, niti iko od učesnika izbornog procesa može da kaže da u toj političkoj utakmici predstavlja Crkvu”, naveo je mitropolit.

On je napomenuo da ime Crve ne znači ono što ljudi iz crnogorske vlasti prikazuju narodu, putem svojih medija.

“Oni nas prikazuju kao da smo mi neka srpska nacionalna organizacija ili što je još veća laž da smo ispostava neke druge države, da smo strani, okupatorski faktor itd. To su najgnusnije laži i to je nejbezočnije izvrtanje istine. Mitropolija crnogorsko-primorska pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Pravoslavnoj crkvi uopšte, ali se zove “crnogorskom”, kao i za vrijeme Kraljevine Crne Gore, a njen mitropolit, kao i mitropolit Mitrofan Ban, pa i Sveti Petar mitropolit Crne Gore, Brda i Primorja. Kralj Nikola je nazvao i “autokefalnom” jer je ona stvarala nezavisnu Crnu Goru, on je bio pravoslavni kralj i pripadao toj Crkvi, a Crna Gora hrišćanska pravoslavna država”, rekao je on.

Amfilohije je istakao, da ko iole zna ustrojstvo Pravoslavne crkve, tome je jasno da se Crkva ne može deliti po nacionalnoj osnovi, i da ne postoji neka posebna Crkva za Grke a posebna za Bugare, pa onda neka druga za Srbe ili Crnogorce i druge.

Kako je dodao, “ime SPC odnosi se na neki tok njene istorije, na većinski narod koji joj pripada, na bogoslužbeni jezik koji se u njoj služi, ali to nikako ne znači da se radi o Crkvi samo Srba”.

“Ili, ako hoćete da to kažem i na drugi način: ako ime SPC ne znači da je to Crkva samo srpskog naroda, tako ni ime eparhije čiji sam mitropolit, Mitropolije crnogorsko-primorske, nikako ne znači da su njeni vjernici (pa i građani teritori je koju ona obuhvata) samo i jedino nacionalni Crnogorci. Vidite u kakav nas ćorsokak vodi takvo naopako nacionalističko etnofiletističko tumačenje imena jedne i jedinstvene Pravoslavne Crkve? A što se tiče odnosa političara prema Crkvi, to bolje pitajte njih. Meni su neke stvari ipak neobjašnjive. Normalno je da čovjek u toku svog života ponekad promijeni svoje mišljenje. I razumljivo mi je da to čine i političari. Ali da dozvoliš sebi da danas pljuješ i psuješ nešto što si zdušno poštovao i podržavao i tada već u zrelom dobu svoga života? E, to mi je nepojmljivo”, naglasio je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je uputio poruku građanima Crne Gore.

“Sa trona Svetog Petra Cetinjskog molim i preklinjem, odnosno Bogom zaklinjem, prvenstveno omladinu Crne Gore, da momentalno i bez čekanja, prestanu svi krvavi obračuni, ubistva i potjere po ulicama naših gradova i po inostranstvu, ali da prestane i nasilje vlasti nad građanima, kao i korupcionaška pravda. To nije Božji put, i na taj način niko neće istjerati ni pravdu ni spasenje. Naprotiv, takva krvna osveta i nasilje donijeće zlo među ljude koje se teško iskorjenjuje. U Imenu Božijem je Sud i Pravda, i to ne smijemo nikad zaboravljati. Ko daje pare na kamatu zlo čini! Ko trguje drogom i širi je među ljude zlo čini! Ko ubija ljude makar to bilo i iz osvete zločini! Ko vrši nasilje u ime države zlo čini! To mora stati. Ako to ne stane, ne treba nam ništa, ni hram ni država. Ako ne stane mržnja i progon brata, kakvi smo mi onda to ljudi, i kako djecu vaspitavamo? Iskorjenjivanje krvne osvete, nepravde i nasilja, borba protiv otimanja tuđeg je amanet Svetog Petra Cetinjskog Crnogorcima, i Gospodnja nauka upućena svim ljudima i to jesu moje prve i poslednje riječi u ovom momentu”, naveo je on.

Dragi čitaoci portala,

Kako biste uvek bili u toku sa najnovijim vestima iz zemlje i sveta, na Vašem Androiduređaju preuzmite aplikaciju Kuckaj, samo jednim klikom

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close
Close