KoronavirusNajčitanijeNajnovijeZdravlje

UŽIVO U Srbiju stiglo milion kineskih vakcina

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je u petak da u Srbiji nisu zabeležene neočekivane reakcije na vakcine protiv koronavirusa,

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je u petak da u Srbiji nisu zabeležene neočekivane reakcije na vakcine protiv koronavirusa,

Do sada je bilo 12 neželjenih reakcija koje su se odnosile na povišenu temperaturu, glavobolju ili malaksalost koja traje nekoliko dana.

Vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili za vakcinisanje preko postala eUprava počela je u petak, a danas u Srbiju stiže 1.000.000 doza Sinofarm vakcine iz Kine.

10:05

Stiglo milion vakcina

U Srbiju je iz Kine stiglo 1.000.000 vakcina Sinofarma.

Predsednik Srbije je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je dobila ovoliku količinu kineske vakcine. Kako kaže, to je značajan dokaz saradnje i prijateljstva Srbije i Kine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da joj je velika čast što je sa predsednikom Srbije dočekala vakcine kineske kompanije.

“Kina je prva zemlja na svetu koja je obećala da će njena vakcina biti globalno javno dobro. Vakcina je odobrena 30. decembra prošle godine i evo već stiže u Srbiju. Nadam se da će dolazak kineske vakcine doprineti suzbijanju epidemije u Srbiji”, izjavila je ambasadorka Kine.

Predsednik Srbije rekao je da je ovo veliki dan u borbi protiv koronavirusa.

“Ja sam bio toliko drzak da sam predsednika Kine, pošto je kineska vakcina skupa, i po tom pitanju molio da nam pomognu”, naveo je Vučić.

09:24

Zrenjanin: Sve spremno za vakcinaciju

Do petka na području srednjeg Banata, registrovano je oko 1.500 novozaraženih koronavirusom, od kojih je 1.160 Zrenjaninaca.

Vakcinacija starijih od 75 godina u Zrenjaninu počinje u deset časova.

Glavna sestra Doma zdravlja u Zrenjaninu Slađana Pejović kaže za RTS da je sve spremno za vakcinaciju, dodajući da će danas biti vakcinisano oko 20 građana starijih od 75 godina.

09:05

Institut za reumatologiju i Banjica izlaze iz kovid sistema

Sa boljom epidemijskom situacijom iz kovid režima postepeno izlaze Instituti i bolnice. Danas izlazi Institut za reumatologiju Srbije i posle dezinfekcije, u narednim danima trebalo bi da počnu da zbrinjavaju svoje pacijente, prenosi RTS.

U redovan režim rada, od sutra se vraća i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, ali će u početku primati samo hitna stanja.

Pacijenti oboleli od kovida 19 iz tih ustanova koji nisu završili lečenje prebačeni su u druge kovid bolnice.

08:45

Direktor DZ Palilula: Svi pozvani u petak se odazvali

Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” u beogradskoj opštini Palilula, izjavio je da su u petak vaksinisani građani stariji od 75 godina koji su bili pozvani na vakcinaciju protiv korona virusa.

Stojanović je za RTS rekao da je procedura jednostavna i po pacijentu traje od šest do sedam minuta.

“Kada pacijent dođe u Dom zdravlja uzima mu se lična karta i kratka anamneza njegovog zdravstvenog stanja u razgovaru s lekarom. Istovremeno se unose podaci pacijenta u bazu podataka. Potom odlazi kod sestre na vakcinaciju, a po izlasku iz prostorije, pacijent posedi nekoliko minuta”, objasnio je Stojanović.

On je rekao da je na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem dogovoreno da od ponedeljka počne i vakcinacija građana starijih od 64 godine.

Izvor
B92

Slični članci

Back to top button