NajčitanijeNajnovijeRegion

Saslušani sveštenici zbog plivanja za časni krst

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zatražilo je da se prikupe izjave od sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske povodom plivanja za časni krst.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zatražilo je da se prikupe izjave od sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske povodom plivanja za časni krst.

Plivanje je, kako je navedeno, organizovano, uprkos zabrani okupljanja.

Na informativni razgovor pozvan je iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici Danilo Romanov, koji je prisustvovao plivanju za časni krst na Skalinama, a kasnije se pridružio vernicima u hladnoj moračkoj vodi.

On je, povodom ovog događaja, saslušan u Centru bezbednosti Podgorica, objavila je Pobjeda.

Na informativni razgovor, prema informacijama “Vijesti”, pozvan je iguman Danilo Trpčevski.

“Bilo je fino. Par ikona je bilo tu. Mi smo se pomolili, oni su kucali na mašine i to je to”, rekao je Trpčevski nakon saslušanja.

Pristalice Mitropolije crnogorsko-primorske okupile su se danas na podgoričkim Sastavcima u plivanju za časni krst povodom obeležavanja Bogojavljenja, praznika krštenja Isusa Hrista. Mitropolija je ranije odlučila da ne organizuje plivanje povodom obeležavanja Bogojavljenja.

Najbrži je do krsta doplivao dvadesetogodišnji Petar Svičević.

Vernicima se u hladnoj moračkoj vodi pridružio i iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici Danilo Romanov.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić obeležio je praznik Bogojavljenje tradicionalnim kupanjem, kod Krstionice na Miholjskoj prevlaci u Bokokotorskom zalivu.

Milačić je uputio video-poruku i čestitku povodom Bogojavljenja, u kojoj, između ostalog, ističe da su građani zaronili i izronili na ulicama Crne Gore, “u litijama vremena o kojima će pričati istorija, da prolaze godine i ljudi, ali nikada vreme Boga neće proći”.

“U želji za mirom, vapeći za Bogom, vapeći za đedom, Mitropolitom, neka u dušama svih pobijedi ona želja koju je svako za sebe u ponoć zamislio zagledan u tačku neba u kojoj se uvijek javlja Gospod. Braćo i sestre, pravoslavni rode, neka nam je nazdravlje Bogojavljenje, zagledajmo se u odraz bogojavljenske vode ili bogojavljenskog neba jer ćemo u tom odrazu pronaći ljude koji će od nas postati i opstati. Bog se javi! Crna Gora se javi”, poručio je Milačić.

Slični članci

Back to top button