NajčitanijeSvet

Procurile presretnute poruke Brisela

Brisel -- U javnost procurile presretnute poruke koje otkrivaju da Brisel ima sve manje poverenja u premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

Brisel — U javnost procurile presretnute poruke koje otkrivaju da Brisel ima sve manje poverenja u premijera Velike Britanije Borisa Džonsona.

Tema su naravno pregovori o Bregzitu, koji se ponovo pokreću u Londonu. Tom prilikom predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je upozorila da Velika Britanija mora poštovati međunarodno pravo, preneo je portal Klix.ba.

Britanski Gardijan piše da je Ursula fon der Lajen hitno intervenisala u ponedeljak dok je Dauning strit nastojao da sanira štetu zbog otkrivanja podataka, sugerišući da se povuče iz sporazuma o Bregzitu koji je postignut prošle godine.

“Verujem da će britanska vlada povući sporazum i prihvatiti obavezu koju ima prema međunarodnom pravu, što je preduslov za svako buduće parnerstvo. Protokol o Irskoj i Severnoj Irskoj ključan je za zaštitu mira i sigurnosti na ostrvu i integriteta jedinstvenog tržišta”, poručila je Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Do nesuglasica u vezi s planovima koji bi mogli potkopati pravnu snagu protokola o Severnoj Irskoj došlo je nakon što su u javnost procurile diplomatske poruke koje ukazuju na sve veću sumnju Brisela u britanske motive i strategije.

U tim porukama se otkriva i najgora moguća pozadina najnovijeg kruga pregovora koji u utorak počinje u Londonu. Glavni pregovarač Velike Britanije Dejvid Frost je ponovio u ponedeljak da dve strane “moraju pokazati napredak ove sedmice ukoliko se na vreme želi postići dogovor”.

Iako je Frost pozvao EU da bude realnija kada je reč o statusu Velike Britanije kao nezavisne države, uoči pregovora su dominirali neki delovi iz predloga o vladinom zakonu o unutrašnjem tržištu, koji će biti objavljeni u sredu.

Izvor
B92

Slični članci

Back to top button