NajčitanijeSvet

Komersant: Biće geopolitičkih posledica, Moskva je upozoravala Vučića

Moskva -- Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice, piše moskovski Komersant.

Moskva — Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice, piše moskovski Komersant.

Te posledice se ogledaju u tome, nastavlja dalje list, što će oslabiti zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

List navodi da zvaničnog reagovanja Rusije na potpisivanje dokumenata u Beloj kući još nema, ali da se “delimično” pojavilo na FB stranici portparolke Ministarsva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Komersant piše da je Zaharova objavila fotografiju Donalda Trampa za stolom, gde nasuprot sedi srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji izgleda kao da je “na saslušanju”.

Dnevnik navodi da je glavna politička novost u 15. tački dokumenta, gde se Kosovo složilo na godišnji moratorijum da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija u tom periodu neće ubeđivati druge države da ne priznaju Kosovo ili da opozovu priznanje.

Poslednja tačka gde se govori o odnosima Beograda i Prištine da Izraelom je još više neočekivana, navodi list.

Komersat citira beogradskog analitičara Vlatka Sekulovića koji smatra da “izraelski element” u dokumentu koji su potpisali lideri Beograda i Prištine ne samo da povećava izborne šanse Trampa, već i ojačava sam sporazum.

Sekulović je za list kazao da su obe strane prihvatile obavezu da u oblasti bezbednosti koriste najnovije tehnologije SAD što će obezbediti priključivanje Beograda i Prištine sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

Šef beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je moskovskom dnevniku da se mogućnosti za saradnju Srbije sa NATO posle pregovora u Vašingtonu šire.

Komersant zaključuje da je Rusija po svemu sudeći još u junu upozoravala predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekim pozicijama koje su ušle u završni tekst dokumenta.

Slični članci

Back to top button