NajčitanijeSvet

Izjava Angele Merkel je falsifikat? Presretnut razgovor?

Minsk -- Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina.

Minsk — Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina.

Prema rečima Lukašenka, izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog novičokom je falsifikat, preneo je Sputnjik.

“Primetio sam, prateći događaje povezane sa Rusijom, da se kod njih, na Zapadu, pojavio novi trik. Ponovo ‘novičok’, ponovo trovanje. Moram vam reći da smo juče ili prekjuče, ne sećam se tačno, pre saopštenja Merkelove, koja je rekla da su Navaljnog hteli da ućutkaju, mi presreli razgovor. Kako smo razumeli, Varšava je razgovarala sa Berinom. Dve osobe su na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba”, rekao je Lukašenko.

On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog “zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je reč o falsifikatu”.

“Nije bilo nikakvog trovanja Navaljnog. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu, njenu administraciju, činjenice, a možda i izjavu, koju je ona dala. To su učinili kako bi ‘obeshrabrili Putina da se meša u poslove Belorusije’“, rekao je Lukašenko.

On je dodao da će sve poslati Federalnoj službi bezbednosti Rusije, šefu FSB-a Aleksandru Bortnikovu, direktoru spoljne obaveštajne službe Sergeju Nariškinu.

“Mislim da će se ova situacija morati ozbiljno razjasniti. Predaćemo i tekst i audio-snimak, materijali će danas-sutra biti kod vaših specijalnih službi kako bi oni to rešili“, rekao je Lukašenko.

Takođe je upozorio ruskog premijera Mihaila Mišustina da Zapad priprema „pakosti“ Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

“Još jedan citat iz razgovora između Berlina i Varšave:’Tim pre što su kod njih uskoro izbori, glasanje u ruskim regionima’. To jest, Zapad zna da su u Rusiji izbori i da pre toga treba podmetnuti neku pakost. Mislimo da će još nešto smisliti. To je njihov stil“, rekao je Lukašenko.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova novičok. S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke.

Kremlj i daje negira

Kremlj s druge strane i dalje odbacuje optužbe da je odgovoran za trovanje opozicionog lidera ističući da nema nikakvog osnova da zbog tog slučaja Rusiji budu uvedene sankcije.

Portparol Kremlja odbacio je navode da Rusija stoji iza napada na Navaljnog i upozorio ostale zemlje da ne donose preuranjene zaključke.

Dodao je da nema razloga se razgovara o sankcijama protiv Moskve, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel juče rekla da će se konsultovati sa saveznicima iz NATO o mogućem odgovoru na trovanje Navaljnog.

Nemačka vlada saopštila je juče da ima “neoborive dokaze” da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom za koji se veruje da se proizvodi u Rusjii.

Slični članci

Back to top button