NajčitanijeSvet

Haos u Beloj kući: Haradinaj traži odbijanje sporazuma, Amerikanci mu prete?

Priština -- Nekoliko sati pre potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući tenzije pravi Ramuš Haradinaj koji traži odbijanje sporazuma, piše Gazeta ekspres.

Haos u Beloj kući: Haradinaj traži odbijanje sporazuma, Amerikanci mu prete?
Haos u Beloj kući: Haradinaj traži odbijanje sporazuma, Amerikanci mu prete?

Priština — Nekoliko sati pre potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući tenzije pravi Ramuš Haradinaj koji traži odbijanje sporazuma, piše Gazeta ekspres.

Amerikanci upozoravaju na sankcije protiv njega.

Očekuje se da će danas biti potpisan sporazum između Prištine i Beograda u Beloj kući, pod nadzorom američkog predsednika Donalda Trampa.

Preostalo je oko tri sata do Trampovog sastanka sa kosovskim premijerom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postoji napetost unutar kosovske delegacije u Vašingtonu, koju predvodi premijer Abdulah Hoti.

Gazeta ekspres saznaje da lider AAK-a Ramuš Haradinaj, koji je deo vladine koalicije, vrši pritisak na Hotija da ne potpiše sporazum.

Prema Haradinaju, sporazum, o kojem su se strane već dogovorile, ne bi trebalo da bude potpisan.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja saopštila je danas da se ne slaže sa jednom tačkom sporazuma koji treba da danas u Vašingtonu potpišu delegacije Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Gazmend Silja, iz Alijanse nije precizirao o kojoj je tački reč i šta ona predviđa, ali je za porištinsku Kohu rekao da ta partija „neće dozvoliti da bilo ko drugi upravlja delom teritorije Kosova”.l

On je tako donekle pojasnio vest “Gazete ekspres” da Haradinaj vrši pritisak na kosovskog premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum.

“Ni na koga ne vršimo pritisak. Zalažemo se za odbranu ustavnosti Kosova”, poručio je Silja.

Amerikanci su u međuvremenu upozorili da će svako ko se usprotivi nalogu imati Sjedinjene Države protiv sebe.

U međuvremenu, Hoti je spreman da potpiše sporazum, koji je dogovoren u jučerašnjim razgovorima, koji su takođe održani u Beloj kući.

Haradinaj rekao koji deo sporazuma je sporan: Neću podržati ni po cenu sankcija

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas po podne sporazum sa Srbijom.

Haradinaj to traži jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini-Šengen”, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda, za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom”, kazao je on.

„To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima”, poručio je on.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

„Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda, moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

„Tako je to jezero vodena granica između između Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je deo Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda“, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude deo sporazuma u kojem je Srbija potpisnica.

Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

„Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum“, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja.

Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do ovog obrta.

Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

Slični članci

Back to top button